Sibeliuksen Autrefois’n varhaisversion käsikirjoitus löytynyt Lahden konservatorion museonuotistosta

5.12.2018

julkaistu 5.12.2018 8:40

 

Jean Sibeliuksen teoksesta  Autrefois op. 96b on löytynyt Lahden konservatorion kirjaston viipurinaikaisesta museonuotistosta aiemmin tuntematon varhaisversio säveltäjän omakätisenä käsikirjoituksena.

 

Lahden konservatorion museonuotistoon kuuluu aineistoja mm. Viipurin Musiikin Ystävien orkesterinuotistosta ja Viipurin Musiikkiopiston nuotistosta 1900-luvun alkupuolelta. Huomion käsikirjoituksesta teki Lahden konservatoriossa siviilipalveluksessa työskentelevä Sibelius-Akatemian musiikinteorian opiskelija Janne Kivistö. Partituuri oli löytynyt konservatoriolta jo vuonna 2014, mutta tällöin sen ei ollut huomattu olevan Sibeliuksen omakätinen käsikirjoitus, eikä siihen ollut kiinnitetty tarkempaa huomiota. Myös Sibelius-tutkija ja Sibeliuksen koottujen teosten kriittisen laitoksen päätoimittaja Timo Virtanen on tutustunut nyt esille tulleeseen käsikirjoitukseen ja toteaa sen olevan erittäin kiinnostava ja merkittävä löytö.

 

Autrefois on 1919 valmistunut teos pienelle orkesterille ja kahdelle naisäänelle (jotka voidaan myös korvata klarineteilla). Teoksen alaotsikkona on scène pastorale, pastoraalikohtaus. Nyt esille tullut Autrefois’n varhaisversio eroaa kiinnostavasti, mm. säestyskuvioiden osalta, teoksen lopullisesta versiosta.  Teoksen kantaesittivät Helsingissä 1.12.1919, Sibeliuksen itsensä johdolla, sopraanot Sabine Dahlström ja Clary Alfthan sekä Helsingin kaupunginorkesteri. Sibelius johti teosta itse useita kertoja myöhemminkin.

 

Käsikirjoituksen löytyminen viipurinajan nuotistosta saattaa viitata esimerkiksi siihen, että partituuri on kulkenut säveltäjän mukana Viipuriin vuonna 1923 Sibeliuksen vieraillessa kaupungissa johtamassa Viipurin Musiikkiopiston orkesteria.

 

Lahden konservatorio viettää tällä hetkellä toimintansa 100. juhlavuotta, sillä konservatorion juuret juontavat Viipuriin ja siellä 1918 perustettuun Viipurin Musiikkiopistoon. Konservatoriossa pohditaankin tällä hetkellä, että Autrefois’n varhaisversion mahdollinen esittäminen keväällä 2019 olisi loistava tapa juhlistaa konservatorion 100. lukuvuotta.

 

Lisää tietoa nuottilöydöstä:

 

Konservatorion kirjasto:

Janne Kivistö, janne.kivisto@concis.fi

 

Rehtori Eero Pulkkinen, eero.pulkkinen@concis.fi