Valintakokeen ohjelmistovaatimukset

Pääinstrumentin kokeen ohjelmistovaatimukset
- 2. asteen ammatillinen koulutus
 

Huomioithan, että sekä klassisen musiikin että pop-jazzmusiikin valintakokeeseen kuuluu myös teoria- ja säveltapailuosuus.
 

KLASSINEN MUSIIKKI

Klassisen musiikin valintakoeohjelmisto on hyvä koota siten, että se antaa mahdollisimman tarkan ja monipuolisen kuvan hakijan osaamisen tasosta. Koesoitto- ja koelaulukappaleet saavat näin ollen olla myös 3/3-tasoa (laulajilla 2/2-tasoa) vaativampia.

Klassisen musiikin soitinopinnot

a) kaksi eri tyylikausia edustavaa vapaavalintaista, vähintään 3/3-tasoista sävellystä, joista lautakunta kuuntelee harkintansa mukaan noin 5 minuuttia kummastakin
b) lautakunnan harkinnan mukaan mahdollisesti myös prima vista -tehtävä ja/tai hakijalle pääsykokeessa jaettava tai etukäteen lähetettävä omaksumistehtävä

Kohdan a) vapaavalintaiset koesoittokappaleet esitetään ilman säestystä ja mieluiten ulkoa.

 

Klassisen musiikin lauluopinnot

a) Valmista kolme laulua eri kielillä vähintään 2/2-tason vaatimusten mukaisesti. Yhden lauluista on oltava suomen kielellä ja kaikkien alkukielellä.
b) Vaccai: Metodo Pratico: Ib, IIb, V, VII ja VIIIa, joista valintakokeessa lautakunta valitsee esitettäväksi yhden.

Lautakunta voi kuunnella halutessaan näytteestä vain osia. Kohdan a) vapaavalintaiset koelaulukappaleet esitetään ulkoa ja alkukielellä. Vaccai-osuuden saa laulaa nuoteista.

Lisäksi lautakunta voi harkintansa mukaan määrätä prima vista -tehtävän ja/tai hakijalle pääsykokeessa jaettavan tai etukäteen lähetettävän omaksumistehtävän.

Jos toivot koelauluusi konservatorion säestäjää, toimitathan vapaavalintaisten koelaulukappaleiden nuotit siten, että ne ovat perillä konservatoriolla viimeistään viikkoa ennen valintakoepäivää. Toimitusosoite on Lahden konservatorio / Opintokoordinaattori, Sibeliuksenkatu 8, 15110 Lahti. Voit myös halutessasi tuoda koelauluun oman säestäjän.

 

POP-JAZZMUSIIKKI

Pop-jazzlinjalle pyrittäessä toisena ennakkotehtävänä on viimeistään 29.3.2020 palautettava vapaamuotoinen, vähintään 3/3- tasoinen (laulajilla 2/2) instrumenttinäyte mp3-formaatissa (ei päälle-äänityksiä vaan ns. live-otto). Ennakkotehtävänä lähetettävä nauhoitus voi olla säestyksellinen.

Osa pop-jazzhakijoista kutsutaan tämän ennakkotehtävän perusteella varsinaiseen valintakokeeseen. Varsinaisessa valintakokeessa pop-jazzlinjan hakija esittää yhden annetusta valikoimasta valitsemansa kappaleen sekä yhden ennalta määrätyn kappaleen. Tällä sivulla aiemmin ilmoitetusta tiedosta poiketen valinnaisten kappaleiden valikoima ja pakollinen kappale ilmoitetaan varsinaiseen valintakokeeseen kutsuttaville hakijoille henkilökohtaisesti. Nämä kappaleet esitetään bändin kanssa. Pakollisessa kappaleessa tulee olla yksi improvisoitu soolo. Lisäksi lautakunta voi harkintansa mukaan määrätä prima vista -tehtävän.