Madeira

CONSERVATORIO ESCOLA DAS ARTES DA MADEIRA

Funchal, Portugali

Tammikuu 2018

Otteita viulunsoitonopiskelija Jenni Ollikaisen matkakertomuksesta:

”Seikkailumme sai alkunsa siitä, kun laskeuduimme Madeiran hurjalle lentokentälle. Ohjelmaamme kuului soittotuntien ja orkesterin lisäksi kamarimusiikkia, portugalin opiskelua ja tutustumista Funchalin kaupunkiin. Meidät otettiin vastaan hienossa seremoniassa, jossa puhui muun muassa koulun rehtori ja tapasimme opettajamme. Meitä haastateltiin myös paikalliseen televisioon. Opettajani, joka on myös Madeira Classical Orchestran konserttimestari, oli tosi motivoiva. Orkesterissa oli mukava soittaa, vaikka soittotapa oli hyvin erilainen kuin Suomessa. Kaikki soittivat tosi rohkeasti! Kapellimestarimme oli hauska ja taiteellinen. Ohjelma oli kiva ja monipuolinen, soitimme muun muassa Finlandiaa. …Meille oli järjestetty myös monipuolista ei-musiikillista ohjelmaa, esimerkiksi yhtenä päivänä laskimme puukelkoilla Funchalin vuoristossa. … Madeiralaiset tykkäävät paljon passiohedelmistä (maracuja) ja kaikki oli aina tehty siitä; soodat, vanukkaat, jugurtit ja tietenkin poncha! Lopuksi me suomalaiset esiinnyimme Erasmus+ konsertissa ja lauloimme lopuksi vielä Finlandia-hymnin. Olisin voinut jäädä Madeiralle pidemmäksikin aikaa.”

 

Otteita viulunsoitonopiskelija Helka Marjamäen matkakertomuksesta

”Lähdön hetkellä odotukset olivat hieman sekavat, sillä pääsin matkalle peruutuspaikalta ja sain tiedot melko myöhään. Silti odotin hyvää reissua, erityisesti lämpötilojen kannalta. …

Ensimmäinen viikko oli itselleni mieleenpainuvin sekä negatiivisella, että positiivisella tavalla. Viikon alku oli rankka ja kärsin pienestä kulttuurishokista. … Muiden vaihto-opiskelijoden ja Suomesta tulleen opettajan ansiosta kuitenkin totuin muutamassa päivässä ympäristööni ja huomasin osaavani nauttiakin Madeirasta.

Kävimme myös Montessa, Funchalin koillispuolella. Sieltä otimme kuuluisat korituolikelkat (Carreiros do Monte) ja laskimme alas vuorenrinnettä. …

Toinen ja kolmas viikko kuluivat pitkälti konservatoriolla käydessä ja musiikkiin keskittyessä. … Paikallinen musiikkikulttuuri on hyvin erilainen kuin Suomessa ja itse olin tämän matkan jälkeen erittäin kiitollinen meidän musiikillisesta tarjonnastamme täällä kotona. Oli kuitenkin mukava nähdä, kuinka innokkaasti paikalliset osallistuvat konsertteihin ja esityksiin; myös konservatoriolla tapahtuviin opiskelijakonsertteihin tuli paljon ulkopuolista yleisöä.

Viimeinen viikko kului kuin siivillä. Koko viikon keskittyminen kohdistui loppukonsertteihin. Torstain orkesterikonsertti keräsi Parlamenttitalon (Legislative Assembly of Madeira) täyteen yleisöä, jonka joukossa oli muutama suomalaisturistikin. Seuraavana päivänä konservatoriolla pidettiin konsertti, jossa esiinnyimme me vaihto-opiskelijat. Esiinnyimme silloinkin täydelle salille (tässäkin joukossa oli suomalaisia turisteja) ja saimme raikuvat suosionosoitukset. … Konsertin jälkeen tunnelma oli iloinen ja huojentunut, ja aloin jo innolla odottaa lähtöä kotiin…

Kaiken kaikkiaan matka oli tekemisen arvoinen. Tunnen saaneeni hyviä vaikutuksia soittoni suhteen ja olen oppinut lisää uusia asioita eri kulttuurista. Vaikka alku olikin melko raskas, suosittelen lämpimästi nimenomaan tämän takia matkustamaan, erityisesti yksin. Koen kasvaneeni matkan aikana ja jälkeen ja uskon, että seuraavat matkat tulevat antamaan vielä rikkaampia kokemuksia.”

Helka, Alma ja Jenni konserttiasuissa
Orkesteriharkoissa
Mäkikelkalla alas vuorenrinnettä
Paikallista herkkua

Kuvat alla ovat Tiia Salmisen päiväkirjasta

 

Helmikuu 2017

Lahden konservatoriosta Madeiran konservatoriossa vieraili helmikuussa 2017 kolme opiskelijaa. Alla olevasta linkistä voit tutustua heidän presentaatioonsa.

 

PDF-tiedostoMATKARAPORTTI PowerPoint.pdf (3.6 MB)
Kalevin, Atron ja Juulian kokemuksia Madeiralta

Vaihtojakso helmikuussa 2012

 

Triin Lellep ja Csilla Firon, Helsingin konservatorio
"Paras kulttuurikokemus oli kuitenkin sambakarnevaaliin osallistuminen. Innostus lähteä karnevaaliin mukaan alkoi jo ennen matkaa perehdyttäjä Ira Multaharjun kertoessa karnevaalikulttuurista. Paikan päällä otimme yhteyttä sambakouluihin, jotka ottivat meidät avosylin vastaan; heidän mielestään oli mahtavaa, että ulkomaalaisina halusimme olla mukana. Sambakoreografian harjoitukset olivat kesäyön lämmössä ulkona kaduilla. Loppuhuipennus oli tanssia Funchalin pääkaduilla kolme tuntia mahtavissa puvuissa tuhansien ihmisten (ja kameroiden) edessä viimeisenä päivänämme. Päivästä tuli ikimuistoinen."

Sara Seppänen, alttoviulu, Lahden konservatorio
"Itse koulurakennus oli hyvin erilainen kuin meillä Lahdessa, vanha nelikerroksinen puutalo joka oli kyllä kaunis vehreine pihoineen. Koulunkäynti taas oli jokseenkin samankaltaista kuin meillä, konservatoriolla oli sekä perusaste että ammattipuoli, ja ammattiopiskelijat kävivät samaan aikaan lukiota. Meillä oli kaksi kertaa viikossa soittotunnit, kaksi kertaa orkesteri ja minä pääsin vielä soittamaan kamarimusiikkiyhtyeessä. Oma opettajani oli venäläinen ja kommunikointi oli toisinaan hivenen haastavaa mutta hyvin siitä selvittiin, musiikin kieli on onneksi yhteinen kieli. Koen saaneeni opettajaltani paljon, hän oli hyvin tarkka mutta kuitenkin äärimmäisen kannustava, ja kannusti nimenomaan itsenäisyyteen ja omien päätösten tekemiseen harjoittelussa, näkökulmia on nimittäin niin paljon erilaisia. Orkesteri oli aika hauskaa, meillä oli omasta näkökulmastani aika helpot kappaleet joten pystyi keskittymään enemmän musiikin tekemiseen kuin siihen mihin ne sormet siinä otelaudalla laitetaan, ja kapellimestari oli britti joka helpotti huomattavasti harjoitusten kulkua."

 

Vaihtojakso helmikuussa 2011
 

Linda Palin, alttoviulunsoiton opiskelija, Helsingin konservatorio
Solmin uusia tuttavuuksia ja se avasi mahdollisuuksia tulevalle yhteistyölle. Suullinen englannin kielen taitoni parani huomattavasti.Olen todella iloinen, että sain mahdollisuus lähteä. Kokemus oli sekä musiikillisesti että sosiaalisesti hyödyllinen. Lähtisin uudestaan jos se olisi mahdollista.”

Jenny Petäjä, laulunopiskelija, Lahden konservatorio
Sain uusia ideoita opiskeluun, haluan tulevaisuudessa opiskella lisää Portugalin musiikkikulttuuria. Suosittelen vaihtojaksoa kaikille, kohdemaasta riippumatta. Kaikkein parhaita kokemuksia olivat  Fadoon tutustuminen ja uudet ystävyyssuhteet”

Vilhelmiina Piipponen, viulunsoiton opiskelija, Joensuun konservatorio
”Sain hyviä neuvoja ja uusi näkökulmia kappaleisiini ja oli mukavaa vaihtelua soittaa uudessa orkesterissa. Vaihto innosti harkitsemaan ulkomailla opiskelua.”

Tiia Salminen, laulunopiskelija, Lahden konservatorio
”Työssäoppimisjakso oli erittäin mukava. Kaikki ottivat meidät hyvin vastaan ja tekivät olomme erittäin tervetulleeksi.Englannin kielen taito parani.Olen matkaani erittäin tyytyväinen.”

Salla Savonlahti, huilunsoiton opiskelija, Joensuun konservatorio
”Tekemistä oli juuri sopivasti. Jakso auttoi oivaltamaan, että kykenen jatkamaan opiskelua musiikin parissa. Sain hyviä ideoita siitä, miten huilunsoittoa kannattaa harjoitella. Tulkinnalliset neuvot tulivat oikeaan aikaan.”

Eero Valkeila, Helsinki
”Jaksoon osallistuminen auttoi minua jo nyt löytämään työpaikan ulkomailla. Olen nyt rennompi esiintyjä ja itsevarmuuteni kasvoi. Spontaanit esiintymiset olivat parhaita kokemuksia.”